Београд, 09. мај 2017. године – У Меморијалном маршу “Бесмртни пук” у Београду учествовало више стотина људи. Дефиловали ветерани, потомци њихових сабораца, удружења, грађани.

УЗ громогласне поздраве “Ура”, под заставама и паноима на којима су ликови бораца са фронтова у Другом светском рату, уз фрагменте сећања о њиховој судбини, песме и корачнице – продефиловао је, данас, Београдом “Бесмртни пук”, Меморијални марш у част Дана победе.
Организован по други пут у престоници Србије, попут хиљада сличних у градовима Руске Федерације, окупио је више стотина учесника: српске и руске ветеране, потомке њихових ратних другова, удружења која негују слободарску традицију и везе два народа, које су, у биткама против фашизма, поднели немерљиве жртве.

Марш, предвођен представницима града, руске амбасаде, СНП и “Ноћним вуковима”, кренуо је у 12.00, са платоа испред Гробља ослободилаца, а одатле, Рузвелтовом, поред Вуковог споменика, Булеваром краља Александра, Дома Народне скупштине до свечане бине испред Старог двора, где је минутом ћутања одата пошта страдалима.

– Они се нису покорили злу – каже нам Гордана Цветковић, високо подижући фотографије тројице Прерадовића из Прњавора код Бањалуке, сва тројица борци против фашизма, сва тројица хероји. – Ја сам на њих поносна, сећања преносим на децу и унуке.

Готово исте поруке упућују Бобан Стаменковић и Небојша Констатиновић, потомци бораца Аце Синадиновића и Синадина Миленовића, из Црне Траве. И њихове сапутнице у Меморијалном маршу Рускиње Татјана Анатолијевна, Олга Ивановна, Наталија и Викторија Зенина, унуке руских јунака из Стаљинградске битке. Иза ових порука су потресна казивања о страдањима потомака у Стаљинградској бици, али и о борбама за ослобађање Београда.

КОНЦЕРТ ПРЕД СКУПШТИНОМ ГРАДА
Дан борбе против фашизма обележен је и испред Скупштине града Београда и то свечаним концертом и минутом ћутања за све оне који су у тој борби изгубили живот. Манифестацији су присуствовали и амбасадори Русије и Белорусије, а Београђанима су се придружили и гости из Новог Сада, Крагујевца, Крушевца и осталих градова, који су гласним повицима “Ура!” испратили премијерно извођење химне “Бесмртном пуку”

 

У тишини су пропраћене поздравне речи ветерана из Москве Виктора Андрејевича, Симосенка и Београђанина Милана Руњића. Подсетили су на историјску повезаност српског и руског народа, који “и данас бију битку за бољи и праведнији свет”.

Горан Весић, градски менаџер, у име града домаћина поручио је:

– Маршом “Бесмртног пука” сећамо се свих оних храбрих бораца, наших предака, који су дали своје животе како би Европа данас била слободна.

Подсећајући да је последњих деценија било покушаја ревизије историје, не само у Србији већ и читавој Европи, да се они који се нису борили против фашизма представе ослободиоцима, Весић је рекао:

– То је неприхватљиво. Они који су били на страни фашиста и колаборациониста не могу да буду рехабилитовани. На њихову улогу се не може гледати другачије, осим као на улогу издајника који су, у најважнијим моментима, били против свог народа.

Извор: Новости