„Београд“ ће и ове године свечано обележити Дан победе. И овог 9. маја, четрврти пут заредом, биће организована акција „Бесмртни пук“, а потом и велики концерт руских и српских уметничких ансамбала и група испред Скупштине града Београда”, саопштено је данас на састанку Организационог одбора манифестације Дан победе који је одржан у Руском дому у Београду.

Свечани марш Бесмртног пука отпочеће у 17.00 сати испред Спомен парка ослободиоцима Београда и кретаће се улицама Рузвелтовом и Булеваром Краља Александра, све до Скупштине града Београда, испред које ће у 17.30 сати бити одржан традиционални свечани концерт, који организује Руски дом уз подршку Града Београда.

Историја српског народа тесно је повезана са историјом Русије. Многи Срби себе сматрају делом руског света, делећи исти систем вредности. Простор нашег заједничког сећања знатно је шири од државних граница.

Позивају се учесници акције „Бесмртни пук“ да понесу фотографије својих рођака који су учествовали у одбрани Србије у Првом светском рату, борили се против фашистичке окупације Југославије у Другом светском рату, као и фотографије оних који су бранили Југославију од НАТО агресије 1999. године.

Србија и српски народ су поднели неизмерне жртве у ратним сукобима бранећи вредности истине, правде и слободе. Имамо дужност да чувамо нашу историју и да је заштитимо од све чешћих покушаја ревизије који долазе од стране оних који су се током ратних сукоба борили на страни агресора.

На организацији ове манифестације заједнички ради више српских организација, као и организација руских сународника, подржаних од стране бројних медијских кућа, и у партнерству са Градом Београдом.

Шетња Бесмртног пука биће одржана без било каквих политичких обележја и симбола и имаће искључиво родољубиви и морални карактер.

Позивамо све грађане да понесу слике својих предака и придруже нам се у свечаном маршу Бесмртног пука у Београду!