На велики празник, Дан победе,  9. маја 2019. године, у Београду ће по четврти пут бити одржана интернационална народна манифестација ”Бесмртни пук”, саопштио је Организациони одбор манифестације Бесмртни пук у Србији.

Ове године свечани марш Бесмртног пука отпочеће у 17.00 сати испред Спомен парка ослободиоцима Београда и кретаће се улицама Рузвелтовом и Булеваром Краља Александра, све до Скупштине града Београда, испред које ће у 17.30 сати бити одржан свечани концерт на којем ће наступити познати вокални и драмски уметници из Србије и Русије.

Покрет „Бесмртни пук“ је потекао у Русији. Формално се за годину почетка ове манифестације узима 2011. година када је улицама руског града Томска марширало пет хиљада људи носећи портрете својих предака страдалих у Отаџбинском рату.

За само неколико година овај покрет је порастао на више од 1.200 градова и преко 12 милиона људи од којих је само центром Москве прошле године прошетало више од милион грађана на челу са председником Русије Владимиром Путином.

Прошле године ова манифестација је одржана у око 40 земаља света укључујући САД, Немачку, Велику Британију, Француску, Аустрију, Италију, Кину и многе друге државе где је ”Бесмртни пук” марширао у више градова.

Потребно је истаћи да је прошлогодишњи „Бесмртни пук“ у Београду био један од најбројнијих у читавом свету изван територије бившег Совјетског Савеза.

У Србији на организацији ове манифестације заједнички ради више српских фондација и медијских кућа, подржаних од стране Града Београда и Руског дома у Београду, а које су привржене очувању сећања на све жртве које су положене у ратовима против агресора како би данашња Европа живела у миру и слободи.

Организацијом ове манифестације желимо да укажемо дужно поштовање према српским херојима из Првог и Другог светског рата, као и храбрим браниоцима Србије од НАТО агресије 1999. године. Српска земља и српски народ су поднели неизмерне жртве у ратним сукобима бранећи вредности истине, правде и слободе. Имамо дужност да чувамо нашу историју и да је заштитимо од све чешћих покушаја ревизије који долазе од стране оних који су се током ратних сукоба борили на страни агресора.

Шетња ће бити одржана без било каквих политичких обележја и симбола и имаће искључиво родољубиви и морални карактер.

Позивамо све грађане да понесу слике својих предада и придруже нам се у свечаном маршу Бесмртног пука у Београду!