Београд, 09. мај 2018. године – Поводом 9. маја, Дана победе над фашизмом, у Београду је данас традиционално одржан марш “Бесмртни пук”, током кога су улицама престонице прошетали потомци погинулих у Другом светском рату, носећи слике страдалих, и многобројни грађани.

Свечани марш “Бесмртног пука” почео је у 17 сати испред Спомен парка ослободиоцима Београда, колона се кретала Рузвелтовом улицом и Булеваром краља Александра до Скупштине града Београда, где је одржан свечани концерт на којем су наступали вокални уметници из Србије и Русије.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је да се Дан победе прославља у Русији и Србији, јер је то заједничка победа две државе.

“Ово је празник са сузама у очима, платили смо га милионима жртава”, рекао је Чепурин и позвао на минут ћутања.

Он се захвалио ветеранима на присуству и навео да им дугујемо захвалност и поштовање.

“Ово је српски марш, али се ове године пук одржава у 68 земаља света. Хвала српска браћо и срећан празник”, рекао је амбасадор.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић захвалио се ветеранима и жртвама на годинама слободе које су платили својим животом.

“Данас је Србија свет, Србија је присутна на највећем маршу у Москви и имамо разлога да будемо поносни што смо се борили на правој страни и победили”, рекао је Селаковић.

Он је пожелео да марш постане традиција и да у будућности покажемо “да нација нису само живи већ и они који су живели”.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је да је данас у свет отишла слика заједништва Руса и Срба и два председника, Путина и Вучића.

“Ми смо били на страни истине и правде и зато смо победили”, рекао је Поповић и истакао да морамо да се сећамо, јер народ који нема сећање нема ни будућност.

Министар је казао да није било Русије са 25 милиона жртава и Србије са милион жртава, данас цела Европа не би била слободна.

“Живело братство Русије и Србије, срећан Дан победе”, рекао је Поповић.

Градски менаџер Горан Весић је навео да је марш потекао из Москве и да Скупштина града Београда већ другу годину за редом подржава организацију марша.

Дан победе над фашизмом налази се у темељима свих модерних европских држава и подсећа нас на наше братство са руским народом, који је са нама и са другим земљама победницама, Француском, САД, Великом Британијом, учествовала у Другом светском рату и победи над фашизмом”, рекао је Весић.

Како каже, 9. мај је велики празник који морамо да памтимо и дан када је човечанство победило највеће зло у својој историји, фашизам.

“То је дан када су ударени темељи модерне Европе у којој ми данас живимо”, истакао је Весић.

Хор Руског дома и Мерима Његомир су извели химну “Бесмртни пук”, написану посебно за ову прилику.

Наступио је и познати руски уметник Јан Осин, који је извео три нумере посвећене страдању руских војника и деце.

Матуранти средње школе при руској амбасади захвалили су ветеранима што су своје дане младости провели у борби, а затим су их замолили за плес након кога су им уручили црвене каранфиле.

На видео-биму су се током целог програма смењивале слике и видео материјал са ратишта и из ратних филмова, а део програма био је и наступ певача са Музичке академије у Београду.

Покрет “Бесмртни пук” је потекао у Русији. Формално се за годину почетка те манифестације узима 2011. година, када је улицама руског града Томска марширало 5.000 људи носећи портрете својих предака страдалих у Великом Отаџбинском рату.

За само неколико година овај покрет се проширио на 1.200 градова, са више од 12 милиона људи.

Прошле године ова манифестација је одржана у око 40 земаља света, укључујући САД, Немачку, Велику Британију, Француску, Аустрију, Италију, Кину и многе друге државе.