Београд, 6. мај 2018. године – На велики празник, Дан победе, 9. маја 2018. године, у Београду ће по трећи пут бити одржана интернационална народна манифестација ”Бесмртни пук”.

Ове године свечани марш Бесмртног пука отпочеће у 17.00 сати испред Спомен парка ослободиоцима Београда и кретаће се улицама Рузвелтовом и Булеваром Краља Александра, све до Скупштине града Београда, испред које ће у 17.30 сати бити одржан свечани концерт на којем ће наступити познати вокални и драмски уметници из Србије и Русије.

Покрет „Бесмртни пук“ је потекао у Русији. Формално се за годину почетка ове манифестације узима 2011. година када је улицама руског града Томска марширало пет хиљада људи носећи портрете својих предака страдалих у Отаџбинском рату.

За само неколико година овај покрет је порастао на 1.200 градова и преко 12 милиона људи од којих је само центром Москве прошле године прошетало више од пола милиона грађана на челу са председником Русије Владимиром Путином.

Прошле године ова манифестација је одржана у око 40 земаља света укључујући САД, Немачку, Велику Британију, Француску, Аустрију, Италију, Кину и многе друге државе где је ”Бесмртни пук” прошетао у више градова.

Потребно је истаћи да је прошлогодишњи „Бесмртни пук“ у Београду био један од најбројнијих у читавом свету изван предела бившег Совјетског Савеза.

У Србији на организацији ове манифестације заједнички ради више српских и руских фондација и медијских кућа привржених очувању сећања на све жртве које су положене у ратовима против агресора како би данашња Европа живела у миру и слободи.

Организацијом ове манифестације желимо да укажемо дужно поштовање према српским херојима из Првог и Другог светског рата, као и храбрим браниоцима Србије од НАТО агресије 1999. године. Српска земља и српски народ су поднели неизмерне жртве у ратним сукобима бранећи вредности истине, правде и слободе. Имамо дужност да чувамо нашу историју и да је заштитимо од све чешћих покушаја ревизије који долазе од стране оних који су се током ратних сукоба борили на страни агресора.

Шетња ће бити одржана без било каквих политичких обележја и симбола и имаће искључиво родољубиви и морални карактер.

Позивамо све заинтересоване грађане да понесу слике својих предада и придруже нам се у свечаном маршу Бесмртног пука у Београду!