Уочи обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, 9. маја, данас је у Kнез Михаиловој улици у Београду отворена изложба „Дан победе: Херојска времена“.

Изложба је отворена у присуству министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића, заменика градоначелника Београда Горана Весића, председника Одбора за спољну политику Савета Русије Константина Косачова.

Министар Поповић је рекао да је сутрашњи дан један од најважнијих дана у нашој историји.

„Сећамо се наших дека и бака који су своје животе херојски дали да би ми данас живели мирно и безбедно. Треба да их се сећамо не само 9. маја, већ сваки дан“, рекао је он.

Навео је да данас постоји покушај да се изврши ревизија историје, да се жртве покажу као џелати, а џелати као жртве и додао да су два највећа победника у Другом светском рату, Србија и Русија, жртве тих покушаја ревизије.

Истакао је да је важно да сваког 9. маја будемо заједно јер је антифашизам био најјачи у Србији и Русији.

„Највеће жртве Другог светског рата су Србија и Русија, али смо зато и највећи победници и зато треба да славимо 9. мај као један од најлепших дана у нашој историји, а сутра сви треба да будемо у ‘Бесмртном пуку’ са сликама наших бака и дека, да им одамо поцаст и кажемо да их никада нећемо заборавити“, додао је Поповић.

Весић је рекао да, ако постоје земље које имају право да славе 9. мај и које га са поносом славе, онда су то Србија и Русија.

„То су две земље које су процентуално изгубиле највише становништва у борби против фашизма и зато је важно што поносно славимо 9. мај као Дан победе над фашизмом“, рекао је Весић.

Истакао је да односи Русије и Србије никада нису били бољи и подсетио да су Београд и Москва побратимљени градови.

„Поносни смо што осим прославе 9. маја, Дана победе, ми имамо још један датум који заједнички славимо, а то је 20. октобар – Дан када се Београд ослободио од фашистичке окупације. И тај дан славимо заједно са нашом руском браћом јер су Београд ослободиле херојска Црвена армија и јединице Народноослободилачке војске Југославије“, рекао је Весић.

Подсетио је да је у борбама за ослобођење Београда 1.000 црвеноармејаца изгубило живот и додао да захваљујући њиховој жртви ми данас живимо у слободи.

„То је нераскидиво братство које је извојевано током Другог светског рата, а које је постојало и у Првом светском рату јер никада нећемо заборавити да је царска Русија ушла у Први светски рат желећи да заштити Србију која се нашла на удару моћне аустроугарске царевине“, навео је Весић.

Додао је да су управо због тога 9. мај и 20. октобар датуми који нас подсећају на нераскидиво српско-руско пријатељство.

Весић је навео и да ће Град Београд инсистирати да у наредном периоду сваког 9. маја у свим основним и средњим школама први час почне причом о борби против фашизма, као што се ради и 20. октобра, на Дан ослобођења Београда у Другом светском рату.

„Мислимо да је то важно јер ови датуми су значајни како бисмо се борили против свих оних који мисле да је могућа ревизија историје. Нажалост, последњих деценија, не само у Србији и Русији, већ и у многим другим земљама појављују се они који желе да изврше ревизију историје и кажу да борба против фашизма није била борба за слободу човечанства, да су они који су жртве уствари агресори, а да су агресори жртве“, рекао је Весић и истакао да то не смемо никада да допустимо и да против тога треба да се боримо.

Константин Косачов је нагласио да је наша обавеза да се сећамо жртава, изражавајући захвалност организаторима изложбе јер, како је навео, фотографије најбоље чувају чињенице и историју.

„Највећу захвалност дугујемо, ипак, онима који су овековечени на овим фотографијама јер су они победили и захваљујући њима данас смо живи“, рекао је он.

Изложбу „Дан победе: Херојска времена“ заједнички су организовали Град Београд и Фондација „Бесмртни пук“ Србија.