Обраћање министра у Влади Републике Србије и почасног председника Фондације Бесмртни пук Србија, Ненада Поповића

Браћо и сестре,

Драги руски пријатељи,

На данашњи дан, дан велике заједничке победе српског и руског народа над немани нацизма и фашизма, морамо се присетити идеала због којих су наши преци, наши дедови и баке, мајке и очеви са надљудском храброшћу и непоколебљивошћу били спремни безпоговорно да у том страшном рату жртвују своје животе.

Морамо се присетити тих идеала прошлости, јер на њима је заснована и наша садашњост и наша будућност и наше државне и народне судбине.

Ти идеали су слобода и независна отаџбина.

Дубоко у души српског и руског народа постоји та љубав према слободи, која покреће у најтежим тренуцима страдања незаустављиву снагу патриотизма и родољубља коју ниједан непријатељ не може савладати.

Кроз историју смо сами стварали своје отаџбине и освајали независност, ношени крилима вере да можемо постојати само као слободни народи.

И када смо ми Срби, после пет векова турског ропства, постали слободна нација, и када су наша руска браћа стргла окове двовековног татарског јарма, и када смо заједно отерали фашисте са наших земаља, у грудима сваког Србина и сваког Руса куцало је срце слободних људи свесних да припадају историјским и храбрим народима.

Примери жртве наших предака су примери жртве за слободу, и тај идеал никада није могао да усахне, јер примери херојства вечно надахњују и покрећу сваку нову генерацију.

И тај дух слободе, патриотизма и непоколебљиве вере у снагу наших народа и наших држава, ни данас не могу да нам опросте.

Нису га никада могли угасити, и они који нам никада нису желели добро нити нам били истински пријатељи, не могу нам га опростити.

Зато данас желе да нас ослабе, прекрајајући историју и умањујући наше јунаштво, наше жртве и наш допринос великој победи.

Они који су били на страни фашиста и нациста – украјински бандеровци, хрватске усташе или албански балисти сада се проглашавају жртвама и постају савезници оних који би Србију и Русију најрадије покорили, распарчали и ослабили.

Због светске политике која је због ситних интереса огрезла у неморал, духовни наследници некадашњих фашистичких агресора постају жртве агресије и савезници, а Срби и Руси, истинске жртве агресије нацизма и истински победници, постају агресори које треба понизити и сломити им слободарски дух.

Због тога што не дамо своју слободу и своју отаџбину Србију, због тога што желимо да водимо своју политику и бранимо своје интересе и свој народ, због тога су нас зверски бомбардовали пре двадесет година и зато желе да нам одузму наше Косово, место рођења наше нације, државе и цркве.

Нашој руској браћи уводе нецивилизацијске санкције, а демократско право народа да одлучи где жели живети, слободно изражено на референдуму проглашавају агресијом коју треба казнити.

Србија никада неће одустати од нашег Косова, Србија никада неће дати ни метар своје Свете земље.

Цело Косово је Србија, и то поручујемо на овај велики дан свима који нису добро разумели шта за Србина значи слобода, независност и Косово.

У нама данас и даље куца исти слободарски дух који је наше претке водио у победе и слободу.

Посебно захваљујемо великом, слободарском руском народу који нас је увек подржавао, и који нас и сада подржава у одбрани нашег Косова, нашег Устава и Резолуције 1244 по којима је цело Косово Србија.

Изјава председника Путина у Београду –заједно смо јачи, даје нам додатну снагу у борби за наша права и нашу државу и територију.

Да останемо слободан, поносан народ.

Браћо и сестре, драги пријатељи,

памтимо вечно наше претке и њихове жртве, носимо у грудима њихов слободарски дух, чувајмо нашу независност и целовитост државе, чувајмо наше Косово и нашу браћу у расејању и учимо нашу децу да без патриотизма и љубави према слободи и отаџбини не постојимо као историјски народ.

Србију нико никада није могао да сломи – ни немачки нацисти, ни хрватске усташе, ни албански балисти.

Увек смо побеђивали, јер су на нашој страни били истина, вера, правда и Русија!

Већ смо их побеђивали, победићемо их опет!

Догодине у Призрену!

Срећан вам свима Дан победе,

Живела Србија!

Живела Русија!