Београд, 9. мај 2020. – Поводом обележавања 75. годишњице од победе савезника у Другом светском рату, српски и руски државни званичници и ратни ветерани говорили су о 9. мају – Дану победе, као и о политичким рефлексијама овог важног датума у садашњости. Своје ставове разменили су на међународној онлајн конференцији „Поклонимо се херојима“, која је одржана преко „видео моста“ Београда и Москве, уместо традиционалне шетње Бесмртног пука коју је ове године прекинула светска пандемија изазвана вирусом ковид-19.

Након пројекције филма „Поклонимо се Херојима“, присутнима се обратио Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије.

„Братском руском народу и свим грађанима Руске Федерације честитам јубиларну 75. годишњицу победе над фашизмом. Дан победе је један од најславнијих и најсветлијих дана у историји човечанства“, рекао је Селаковић.

Он је истакао да је пре 75 година руски и српски народ извојевао победу над једним од највећих зала у историји света. Ту победу су, како наводи, наши народи изборили, јер су били заједно и на правој страни.

И данас, како каже, заједно смо јачи у тренуцима када се човечанство бори са невидљивим непријатељем, са пандемијом заразне болести.

„Поново су Срби и Руси били заједно. Опет је руско руководство на челу са председником Владимиром Путином показало своје осећање, бригу и посвећеност за Србију, за братски српски народ и нашло нам се у тренутку када ни самој Русији није нимало лако и када се и она суочава са овом пошасти”.

Амбасадор Руске Федерације у Србији, Александар Боцан-Харченко изјавио је да је овај велики дан „био, јесте и биће велики празник који у себи садржи бол и велики понос на претке, на покољења која су успела да сачувају отаџбину, да издрже и сачувају нашу земљу и већи део Европе“.

„Ми данас врло добро разумемо, разумели смо и разумећемо неоспорну истину и чињеницу да су народи Совјетског савеза, Источне Европе, Европа, постали објекат човека који је представљао политику мржње и идеологију мржње према људима и човечанству“, истакао је руски амбасадор.

Он је навео да су због тога данас неприхватљиви варварски покушаји прекрајања истине која на исту страну ставља и ослободиоце и освајаче и оне који су имали задатак да униште читаве народе.
По питању недозвољавања фалсификовања историје, како каже, Русија има најбољу сарадњу у Србији.

„То је и разумљиво и залог томе је и наша заједничка борба за време рата. Та сарадња се наставила и развијала и у послератном периоду и данас“, навео је руски амбасадор.

„Задатак је сасвим јасан, а то је доминирати у свету, ставити све земље на исти задатак и искористити за изокретање чињеница и осећати се слободно, безобзирно распарчавајући суверене државе и војно кажњавајући народе који нису сагласни са тим распарчавањем“ упозорио је Боцан-Харченко и истакао да се то пре свега јасно види по питању Косова и других догађаја у бившој Југославији и додао да је Русија заједно са Србима и у овом времену.

Министар за иновације и технолошки развој и председник Фондације ”Бесмртни пук” Ненад Поповић, истакао је да је Дан победе велики дан у српској и руској историји, јер је Русија дала најбројније жртве у највећој пошасти 20. века, док је Србија пропорционално броју становника одмах иза ње.

„Без Велике победе наших херојских народа, Срба и Руса, цела Европа би била поробљена. Цинично је данас од многих када кажу да Србија и Русија нису део Европе“, истакао је Поповић и нагласио да смо као народ изузетно поносни на нашу антифашистичку традицију.

„Данас су актуелни покушаји ревизије историје са тенденцијом да се још јаче манифестују у наредним годинама“, казао је Поповић и нагласио да су овакви догађаји један од најважнијих дана у години и за Русе и за Србе, јер тиме враћамо дуг онима који су дали животе за нашу слободу.

Поповић је навео да је недопустиво да се забораве злочини који су се догодили за време Другог светског рата, у концентрационим логорима немачких фашиста и усташке Хрватске, у којима су невино страдала српска деца.

„Наша је дужност да о томе говоримо, како нам се таква пошаст никада више не би поновила“, истакао је министар и председник Фондације „Бесмртни Пук“.

Поповић је истакао да Србија свечано и достојно обележава празник Дан победе организацијом манифестације Бесмртни пук, која, према његовим речима, представља најмасовнију манифестацију тог типа ван граница Русије.

Обраћајући се свим учесницима конференције, Поповић се захвалио Русији на пријатељству, савезништву и подршци Србији по питању Косова.

“Русија по питању Косова чврсто подржава позицију Србије и Резолуцију 1244, а то председнику Путину и Русији Србија никада неће заборавити“, рекао је Поповић и додао да су Срби и Руси народ са једном душом и два имена.

Константин Косачов, председник Одбора за спољне послове Савета Федерације Русије, говорећи о жртвама из Другог светског рата, истакао је да пет и по милиона жртава лежи у гробовима без имена.

“Oнда је било тешко разумети ко је од њих ко, а сада је то омогућено захваљујући Mинистарству одбране и дигитализацији архива”, казао је Косачов.

Он је навео да се на територији Србије налази 14 гробница у којима је, на основу података Министарства одбране Русије, мир пронашло 5.257 совјетских војника, а од тог броја њих 1.126 још увек није идентификовано.

Косачов је позвао званичнике из Србије да се спроведе заједничка иницијатива за идентификацију ових бораца како би се заувек сачувало сећање на њихово херојство.

“Русија и Србија поносе се на апсолутно исто начин својим прецима, победницима рата против нацизма. Ми немамо право да заборавимо њихове подвиге или да их прећутимо. Наш задатак је да омогућимо да историјска правда живи даље у сећању будућих поколења”, рекао је Косачов.

Елеонора Митрофанова, руководилац руске федералне агенције „Россотрудничевство“, истакла је да је „Други светски рат било највеће искушење за наше земље и све земље света, које је дуготрајно поделило многа покољења“.

Митрофанова је изјавила да су милиони људи дали своје животе за слободу и независност отаџбине и многих народа света и да ће снага и величина њиховог духа заувек за нас остати пример самопожртвовања и верности отаџбини.

„Веома ми је драго што смо у фебруару ове године, пре ових непријатних догађаја са вирусом, успели да положимо темеље за спомен-скулптуру вечне ватре у част руских и српских хероја који су дали животе за ослобођење Београда. Наш задатак, као потомака ослободилаца, јесте да сачувамо сећање о рату и да истину о Другом светском рату пренесемо нашим потомцима“, указала је Митрофанова.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић честитајући Дан победе, изразио је задовољство што су организатори конференције и у оваквим околностима, када се свет бори са пандемијом вируса Ковид-19, нашли начин да се окупе и организују конференцију посвећену херојима.

„Поносан сам што су данас, баш као и пре 75 година, Београд и Москва, Срби у Руси, поново заједно. Наша веза је потпуно логична и она траје кроз целу нашу историју”, рекао је Весић.

Он је истакао да су се Србија и Русија заједно бориле за слободу, јер “Србија, као и Русија, једино може да живи у слободи”.

“Неки наши непријатељи ту истину су научили на тежи начин. Они данас покушавају да фалсификују историју, да жртве представе као џелате, а џелате жртвама. То им не смемо дозволити”, рекао је Весић.

„Ове године ћемо на иницијативу председника Александра Вучића на гробљу ослободилаца Београда открити споменик Вечне ватре као симбол јединства и победе српског и руског народа“, казао је Весић.

Артјом Хуторској, руководилац Извршног комитета међународне манифестације ”Бесмртни пук“ истакао је значај велике подршке власти у Србији, како би ова манифестација прошла на високом нивоу.

„Прошле године Бесмртни пук је обухватио 115 земаља и чини ми се да у историји 20. века није било ниједне акције која би објединила оволики број људи у читавом свету, а то је близу 850.000 људи. Веома нам је драго што постоје земље попут Србије, које нису скренуле са пута истине и пријатељства без обзира на све тешкоће које су постојале 40-тих, 90-тих и које сада постоје у вези са међународном комуникацијом“, казао је он.

Хуторској је присутне обавестио да тренутно носи значку са српском заставом коју му је поклонио министар Поповић.

„Разменили смо значке са заставама на нашем сусрету. То је био симбол како Бесмртни пук не може да буде ни руски, ни српски, ни било чији – Бесмртни пук је просто човечја душа која обитава на читавој планети, душа добра и части“, рекао је Артјом Хуторској.

Надежда Кушченкова, директорка Руског центра за науку и културу у Београду најавила је да ће Београд, поводом 75. годишњице од Велике победе, добити први пут споменик Вечне ватре.

“У темеље овог споменика положили смо капсулу са земљом са Пискарјевског гробља из Санкт-Петербурга”, рекла је Кушченкова.

„Желим да се захвалим Фондацији Бесмртни пук Србије, градским властима, председнику Србије за однос према овој манифестацији, као и српским и руским компанијама које подржавају подизање овог споменика“, навела је Кушченкова.

Она је пренела поздраве српском народу и истакла да је најважније „наше сећање, наша одговорност ради данашњице и будућности“.

Мила Ђорђић, борац првог Златарског батаљона, Треће санџачке пролетерске бригаде, учесник Битке на Неретви и Битке на Сутјесци, подсетила се времена када је заједно са својим друговима из бригаде прешла пут од Нове Вароши до Босанске крајине, борећи се против вишеструко јачег непријатеља. Она је поручила да је очување сећања на пале борце најважнији залог за будућност у којој неће бити рата и нових страдања. “То је главни задатак за наша млада поколења”, рекла је Ђорђић.

Организатори конференције су Фондација Бесмртни пук, Град Београд и Руски центар за науку и културу у Београду.

Међународна онлајн конференција „Поклонимо се херојима“ одржана је у партнерству са интернет порталом Спутник, а модератор конференције била је Љубинка Милинчић, главни и одговорни уредник Спутника.