Београд, 09. мај 2016. године – Манифестација „Бесмртни пук“ у знак сећања и почасти свима који су погинули у борби против фашизма у Другом светском рату, први пут је одржана данас у Београду, поводом Дана победе над фашизмом.

Учесници манифестације носили су фотографије рођака који су учествовали у тој борби, и око 12.00 часова кренули су у шетњу од Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату до Трга Николе Пашића, а потом до зграде Руског дома, где је штетња завршена.

Грађани, међу којима су били и српски и руски ветерани, носили су и руске и српске заставе, а неки од њих мајице са ликом руског председника Владимир Путина.

Поворка у којој су били и припадници српског мото клуба „Ноћни вукови“ кретала се уз звуке руских песма.

Амбасадор Русије Александар Чепурин захвалио је свима који су учествовали у акцији истаквши „да без сећања на нашу славну историју никада нећемо имати бољу будућност“.

„Акција има антифашистички и патриотски карактер како би свако од нас, али и сви заједно на Дан победе против фашизма могли да се сетимо наших славних предака и рођака“, рекао је Чепурин обраћајући се окупљенима испред зграде Руског дома.

Он је истакао и да манифестација нема политички карактер изразивши задовљство што су међу окупљенима и српски политичари као и „пријатељи из бивших совјетских република из Белорусије, Азербејџана и Казахстана“.

Чепурин је навео и да је манифестација „Бесмртни пук“ почела 2012. у Томску у Сибиру, са свега неколико стотина учесника, а да је прошле године Црвеним тргом у Москви прошетало стотине хиљада људи међу којима је био и руски председник Владимир Путин.

„Ове године Бесмртни пук пролази у више земаља и градова, и Москвом, и Београдом, и Вашингтоном и Паризом“, рекао је он истаквши да то представља „велико сећање на погинуле за слободу и отаџбину“.

[Gallery not found]