Величанствено обележавање Дана победе у Београду – марш Бесмртног пука, свечани концерт уметника из Русије и Србије, пројекција на отвореном филма Милоша Биковића “Балканска међа”

 

Београд ће и ове године свечано обележити Дан победе. И овог 9. маја, четрврти пут заредом, биће организована шетња „Бесмртни пук“, а потом и велики концерт истакнутих руских и српских уметника и ансамбала. Гости манифестације Бесмртни пук биће високи званичници Руске Федерације, Константнин Косачов, председник Одбора за спољну политику Савета Федерације Русије, и Валериј Рјазански, председник Одбора за социјалну политику Савета Федерације Русије, најављено је данас из Организационог одбора манифестације Дан победе.

Свечани марш Бесмртног пука отпочеће у 17.00 сати испред Спомен парка ослободиоцима Београда и кретаће се улицама Рузвелтовом и Булеваром Краља Александра, све до Скупштине града Београда, испред које ће у 17.30 сати бити одржан свечани концерт, који организује Руски дом уз подршку Града Београда и Владе Града Москве. На концерту ће наступити Надежда Кригина, народна уметница Русије, Јан Осин, заслужни уметник Русије, Иван Босиљчић, државни академски ансамбл ”Русија – Људмила Зикина”, оркестар Московског кадетског музичког корпуса, Културно уметничко друштво ЛОЛА из Београда и други.

Након свечаног концерта, на платоу испред Скупштине Града Београда, за грађане главног града, али и целе Србије који ће тог дана бити у Београду, биће приређена бесплатна пројекција на отвореном најновијег филма Милоша Биковића ”Балканска међа”.

У маршу Бесмртног пука у Београду на Дан победе учествоваће и Константин Косачов, председник Одбора за спољне послове Савета Федерације Русије

Позивају се учесници акције „Бесмртни пук“ да понесу фотографије својих рођака који су учествовали у одбрани Србије у Првом светском рату, борили се против фашистичке окупације Југославије у Другом светском рату, фотографије оних који су се деведесетих борили у ратовима на простору бивше Југославије, као и оних који су бранили Југославију од НАТО агресије 1999. године.

На организацији ове манифестације заједнички ради више српских организација, као и организација руских сународника, подржаних од стране Града Београда.

Шетња Бесмртног пука биће одржана без било каквих политичких обележја и симбола и имаће искључиво родољубиви и морални карактер.

Позивамо све грађане да понесу слике својих предака и придруже нам се у свечаном маршу Бесмртног пука у Београду!

(Лице за контакт: Душан Жарковиић, председник УО Фондације „Бесмртни пук“, телефон: +38163220136)